Фондация "Генерация"

2:48 PM
Младежи учат деца от 5 детски градини в Лом да се грижат за природата

30 ученици от 8 до 12 клас от Лом ще се включат в проект за опазване на околната среда, в който ще учат на любов към природата деца от пет детски градини. Младежите ще бъдат обучени по специално разработена методика за насърчаване на доброволчеството, стимулиране на гражданското съзнание и подобряване на отношението към околната среда.

След обученията самите те ще предават придобитите знания и умения на 250 деца от пет детски градини в града (ЦДГ „Снежанка“, ЦДГ „Червената шапчица“, ЦДГ „Звънче“, ЦДГ „Калинка“, ЦДГ „Звездица“). За малчуганите ще бъдат проведени занимания под формата на приказки, картинни разкази и мултимедийни презентации. Предвиждат се и практически занимания, които да провокират детското любопитство към природата и по-специално към два застрашени вида, които са разпространени на територията на Лом – растението вълнеста козя брада и птицата пчелояд. Инициативата е част от проекта „Екохлапета“, който се изпълнява от Общински ученически клуб „Екология и опазване на околната среда“-гр. Лом в партньорство с фондация „Генерация“. Проектът е подкрепен от Община Лом.

„Децата са естествен проводник на посланията и знаем, че така най-лесно и бързо ще стигнем и до техните родители“, смята Румяна Цветева – ръководител на екоклуба и на проекта. „За родителите ще бъдат разработени и брошури с идеи за занимания в свободното време, които да ангажират децата с опазването на природата,“ допълни тя.

„Като траен резултат след приключване на проекта ще имаме разработена методика за стимулиране на гражданската активност и доброволчеството на младите хора. Тя ще бъде съобразена с възрастта им и ще включва похвати от неформалното образование“, сподели Сребрина Ефремова – експерт от фондация „Генерация“, като допълни, че основната цел е да се подобри качеството на екологичното образование, както за младите хора от 15 до 19 години, така и за децата в детските градини.

Проектът „Екохлапета“ се финансира от програма „Мтел еко грант – природа с бъдеще“, а основните дейности в него ще започнат в началото на следващата учебна година. 

Views: 29 | Added by: srebrina_efremova | Tags: проект, мтел, еко грант, фондация, екология | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar