Фондация "Генерация"

3:47 PM
Детските градини се интересуват от включване на интерактивни методи за екологично образование

Ролеви игри, учене чрез правене, дискусии и занимания от рода „деца обучават деца“ се очертаха като най-ефективни методи за възпитание на екологично самосъзнание у най-малките според изводите на проект „Екохлапета“, който се проведе от юли до ноември в пет детски градини в град Лом - 1 ДГ „Снежанка“, 2 ДГ „Червената шапчица” 3 ДГ „Звездица“, 7 ДГ „Калинка“ и 12 ДГ „Звънче“. Данните се базират на анкетно проучване сред учителите на деца от 4 до 7 години в градините. Запитването беше направено след провеждането на екологични беседи с деца от младежи доброволци от Общински ученически клуб „Екология и опазване на околната среда“. По време на заниманията учениците запознаха децата с два защитени вида, които се срещат на територията на Лом - растението вълнеста коза брада и птицата пчелояд.

Младите хора представиха двата вида чрез драматизации, съобразени с възрастта на децата, провокирането им към активни действия за опазване на природата, засаждане на луковици и семена. Беседите се приеха добре от близо триста деца, а педагогическият персонал настоява за продължаване на дейността и следващата година в други групи и по други екотематики. Допълнително вече има интерес за провеждане на интерактивни занимания за запознаване с биоразнообразието в други детски градини на територията на общината.

Положителните резултати от проекта показват, че в региона има интерес и нагласи за провеждане на занимания, с които да се изгражда екологично съзнание в най-малките. Необходими са обучителни материали и обучени доброволци, които да ги провеждат.

Екологичните беседи са част от проект „Екохлапета“, финансиран от програма „Мтел екогрант –природа с бъдеще“ и изпълняван от фондация „Генерация“ и Общински ученически клуб „Екология и опазване на околната среда“. 

Views: 103 | Added by: srebrina_efremova | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar