Фондация "Генерация"

6:50 PM
250 деца и младежи от Лом се грижат за защитени видове

Традиционните есенни тържества в детските градини „Снежанка“, „Звънче“, „Червената шапчица“, „Калинка“ и „Звездица“ в Лом бяха посетени от неочаквани гости тази година. Една от най-красивите птици, които се срещат в България – обикновеният пчелояд, и рядкото растение вълнеста козя брада участваха в празненствата и разказаха на децата колко е важно да се грижат за природата и за застрашени от изчезване видове като тях. В ролята на гостите влязоха младежи доброволци от Общински ученически клуб „Екология и опазване на околната среда“, които разработиха цялостната концепция и сценария за заниманията. Заедно с децата те събираха разделно отпадъци, почистваха замърсена река, засадиха семена и луковици на пролетни цветя и билки.

„Каките и батковците представиха по непринуден и интересен начин на възпитаниците на детската градина атрактивен урок с екологична насоченост. Принципът "деца обучават деца" е успешен, интересен и интерактивен“, смята директорът на 12 ЦДГ „Звънче“ г-жа Анжела Борисова. Младежите, участници в заниманията, преминаха специално обучение за развитие на уменията за работа по екологични тематики. Еколози разработиха мултимедийни презентации за двата застрашени вида и защитените територии около Лом, който ще бъдат представени на техни връстници през ноември.

Екоуроците създадоха положителни емоции и се превърнаха в добра практика, към която има интерес от детските заведения в околните села. Директори на детските градини от Момин брод и Замфир настояват беседите да се провeдат и за техните деца макар и в друг формат, например посветен на зимата.

 

Инициативата е част от проект „Екохлапета“, финансиран от „Мтел екогрант – природа с бъдеще“, който се изпълнява от Общински ученичеки клуб „Екология и опазване на околната среда“ в партньорство с фондация „Генерация“. 

Views: 360 | Added by: srebrina_efremova | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar